пʼятницю, 8 листопада 2013 р.

9 листопада-- День української писемності і мови



Без мови нашої, юначе, й народу нашого нема.
Володимир Сосюра

Свято встановлено 9 листопада 1997 року, коли Президент України Леонід Кучма на підтримку ініціативи громадських організацій та з урахуванням важливої ролі української мови в консолідації українського суспільства видав Указ № 1241/97 «Про День української писемності та мови». В Указі зазначено: «Установити в Україні День української писемності та мови, який відзначати щорічно 9 листопада в день вшанування пам'яті Преподобного Нестора-Літописця».

Дослідники вважають, що саме з преподобного Нестора-літописця і починається писемна українська мова.


Шлях її розвитку — це тернистий шлях боротьби. Багато жорстоких століть пережила невмируща українська мова, мужньо витерпівши наругу і найлютіших царських сатрапів та посіпак шляхетно-панських, і своїх панів та підпанків. Перетерпіла вона і дикунський циркуляр царського міністра Валуєва, який заборонив друкувати книги українською мовою, окрім творів художніх, і ганебний Емський указ 1876 року, який заборонив друкувати книги українською мовою. Нараховують 22 заборони української мови, 8 з них — у радянський час.

Українська мова — це велика культура та історія. Українською мовою написані невмирущі твори Котляревського і Шевченка, Франка і Лесі Українки, Нечуя-Левицького і Коцюбинського.
     До Дня  писемності і мови в Балківській бібліотеці пройшов урок української мови для учнів 8 класу на тему " Рідна мово! Краю батьківського пісня!" та бібліографічний огляд літератури " Мова-- найбільший скарб нації".









Немає коментарів:

Дописати коментар