вівторок, 5 листопада 2013 р.

6 листопада-- 70 років із дня визволення Києва від німецько-фашистських загарбників

     

Vizvolennya_bigВже в самий перший день Великої Вітчизняної війни — 22 червня, Київ було піддано масованому бомбардуванню німецькою авіацією. А починаючи з вересня 1941 року і до листопада 43-го — впродовж 778 днів, столиця України була окупована ворогом.
Головні події у битві за Київ розгорнулися наприкінці вересня–на початку жовтня 1943 року. У воєнних подіях брали участь 1, 2, 3 та 4-й Українські фронти.


Воєнні історики оцінюють такі характерні особливості Київської стратегічної операції: сміливість задуму і рішучість наступу військ, бойову майстерність командирів і штабів усіх рівнів, великий досвід з організації і ведення масштабних бойових наступальних операцій.
Командування Червоної Армії та її партійне керівництво запланували приурочити визволення Києва до 26-ї річниці Жовтневої революції — 7 листопада. Наказ було виконано«За ціною не постояли»
Центром бойових дій став район середньої течії Дніпра. Під безперервним вогнем артилерії та ударами авіації противника радянські воїни змушені були форсувати цю найбільшу на їхньому бойовому шляху водну перепону. Людські жертви були величезними (майже 500 тис. чоловік). Учасник форсування Дніпра російський письменник Віктор Астаф'єв згадував: «Двадцять п'ять тисяч входить у воду, а виходить на тому березі три тисячі, максимум п'ять...».
Противник буквально зубами чіплявся за кожен клаптик української землі. Київ палахкотів вогнищами і безперервними вибухами. Бої за місто були настільки кривавими, що за свідченнями учасників, земля була повністю всіяна трупами радянських і німецьких солдатів, а незліченні воронки від снарядів і бомб заповнювала кров.
Битва за Київ стала виявом масового героїзму. Поруч з солдатами бились з ворогом партизани і підпільники — другий фронт. За героїзм і мужність 17,5 тис. воїнів-визволителів нагороджені орденами і медалями, 668 з них — званням Героя Радянського Союзу.
Отже, 6 листопада 1943 року зруйнована і спустіла столиця була врятована. Перемога над ворогом отримала широкий міжнародний резонанс. Лондонське радіо сповістило: «Взяття Києва радянськими військами є перемогою, яка має величезне не тільки воєнне, але й моральне значення… Німеччина чує похоронні дзвони. На неї насувається лавина». Дійсно, ця великомасштабна операція стала центральною подією в битві за Україну. Вона стоїть у ряду тих битв, що вирішили долю Другої світової та Великої Вітчизняної воєн: Московської, Сталінградської, Курської, Берлінської. Знаменно, що 1-й Український фронт, який блискуче врятував Київ, у 1945 р. взяв участь у заключній акції війни — розгромі берлінського угрупування фашистських військ.
Вже 70 років кожного листопада наше рідне місто відзначає свято свого визволення від фашистських загарбників. Київ живе, він вдячно пам'ятає...

         Історики називають бої за Київ найкровопролитнішими за всю Велику Вітчизняну війну. До цих пір не вщухають суперечки з приводу того, скільки солдатів поклали свої голови на берегах Дніпра-Славутича. Але фахівці єдині в думці, що ця битва стала проявом справжнього людського патріотизму.

Немає коментарів:

Дописати коментар