середу, 27 листопада 2013 р.

Голодомор: цифри та факти


        Коли дослідники говорять про голодомор 1932-1933 рр., мається на увазі період з квітня 1932 по листопад 1933 рр. Саме за ці 17 місяців, тобто приблизно за 500 днів, в Україні загинули мільйони людей. Пік голодомору прийшовся на весну 1933 року. В Україні тоді від голоду вмирало 17 людей щохвилини, 1000-- щогодини, майже 25 тисяч-- щодня...

         Найбільш постраждали від голоду колишні Харківська і Київська області ( теперішні Полтавська, Сумська, Харківська, Черкаська, Київська, Житомирська). На них припадає 52,8% загиблих. Смертність населення тут перевищувала середній рівень у 8-9 і більше разів.
     У Вінницькій, Одеській, Дніпропетровській обл. рівень смертності був вищий у 5-6 разів, у Донбасі-- у 3-4 рази. Фактично, голод охопив весь Центр, Південь, Північ та Схід сучасної України. В таких самих масштабах голод спостерігався у тих районах Кубані, Північного Кавказу та Поволжя, де жили українці. За приблизними підрахунками, голодомор забрав життя 14 мільйонів людей.
У Балківській сільській бібліотеці 23 листопада 2013 року пройшла акція " Запали свічку", присвячена пам'яті жертв голодомору. Також в бібліотеці представлений перегляд літератури "Голодомор: причини і наслідки", де учні та громада можуть ознайомитися з літературою, в якій висвітлена жахлива трагедія голодомору в Україні.




Немає коментарів:

Дописати коментар