середа, 7 серпня 2024 р.

Із забуття - в безсмертя

 7 серпня 1819 року народився Пантелеймон Куліш – український письменник, літературний критик, видавець, мовознавець, історик, педагог, громадський діяч, фольклорист, етнограф, перекладач з багатьох європейських мов, автор першого українського історичного роману “Чорна рада”.

7 серпня 2024 року виповнюється 205 років з дня народження Пантелеймона Олександровича Куліша.
Пантелеймон Куліш — автор першого українського фонетичного правопису, він створив український буквар і першу “Граматику” для навчання дітей рідної мови, уклав першу збірку “Сільської бібліотеки для українського читача», відомий також як перекладач Біблії українською мовою. Саме він належить до тих діячів, які зробили величезний внесок у розвиток української культури, зробив безцінний внесок у розвиток української мови, літератури, філософії, історії, етнографії, перекладу, книгодрукування тощо.
У мирні часи на малій батьківщині Куліша в с. Гукове у його день народження влаштовували грандіозне свято “Кулішеві читання”. А у 2021 році відбувся масштабний фестиваль “Куліш FEST”, який планували зробити візитівкою Шосткинського краю. Однак через війну його поставили на паузу. Ім’я Пантелеймона Куліша, з дня народження якого 7 серпня виповнюється 205 років, стоїть в одному ряду з Тарасом Шевченком і Миколою Костомаровим, які заклали основи розвитку сучасної української культури. Напевно, Куліш найскладніший із них усіх, бо часто змінював погляди, еволюціонував. Урешті полемізував щодо шляхів національного розвитку – робив це пристрасно, завзято, безкомпромісно, не раз ідучи проти мейнстріму громадської думки, прирікаючи себе на нерозуміння і на несприйняття, та навіть на вороже ставлення. Попри полярні оцінки, попри різкі, не раз скандальні розходження з багатьма людьми, які ще вчора були приятелями, Куліш був напрочуд постійний в одному. Він усе своє життя працював заради, за його словами, «рятівної для майбутнього української ідеї». Він чітко усвідомлював свою місію:
Я не поет і не історик, ні!
Я піонер з сокирою важкою:
Терен колючий в рідній стороні
Вирубую трудящою рукою.
Запрошуємо на літературну годину та перегляд літератури до 205-річчя від дня народження Пантелеймона Куліша " Із забуття - в безсмертя".






Немає коментарів:

Дописати коментар