четвер, 1 серпня 2024 р.

Медовий Спас або Маковія: народні традиції святкування

 Краєзнавча хвилинка " Медовий Спас або Маковія: народні традиції святкування".

За новим церковним календарем у 2024 році Медовий Спас (також відомий як Маковій) в Україні відзначатимуть 1 серпня. Це велике свято, яке раніше припадало на 14 серпня, але з переходом на новий стиль календаря дата змінилася.
Медовий Спас: традиції
Медовий Спас вважається початком Успенського посту, який триває два тижні. Тому 1 серпня заведено пекти печиво з медового тіста, готувати інші десерти з меду та займатися бджільництвом.
У цей день також освячують воду, квіти та мак. Люди святково вбираються та вирушають у церкву з букетами польових квітів.
Мед на Медовий Спас вважається цілющим, тому його додають у страви та напої для вилікування різних хвороб.
Маковія та свято Всемилостивого Спасителя
Народна назва свята — Маковія або Маковея, має свої корені в давніх традиціях. Святі мученики Маккавеї (або Маковеї) — це сім братів (Авім, Гурій, Маркелл, Антонін, Єлеазар, Євсевон та Алим), їхня мати Соломонія та вчитель Єлеазар, які загинули за свою віру під час гонінь, організованих сирійським царем Антіохом IV Епіфаном у II столітті до Різдва Христова. Вони відмовилися порушувати закони своєї віри та за це були жорстоко страчені.
Свято на честь мучеників Маковеїв відзначається також 1 серпня за новоюліанським календарем, що збігається зі Винесення чесних древ Хреста Господнього.
Святкування Всемилостивого Спаса та Пресвятої Богородиці - це перше з трьох свят Спаса. Згідно з церковним переказом, під час боїв з волзькими болгарами у 1164 році, князь Андрій Боголюбський і його війська отримали божественну підтримку через ікони Спасителя, Пресвятої Богородиці та чесного хреста, які принесли їм перемогу. На згадку про це чудо було встановлено святкування.
Традиції відзначення
Цього дня віряни можуть звертатися з молитвами до Всемилостивого Спаса та Пресвятої Богородиці, просячи захисту від хвороб та лих. Цю молитву можна читати як у церкві, так і вдома, але важливо, щоб вона йшла від щирого серця і супроводжувалася чистими помислами та вірою в її силу.
Назва "Медовий Спас" пов'язана з традицією освячення меду, зібраного в цей період. Вважається, що саме до цього дня закінчується медозбір, і продукт бджільництва набирає своїх найкращих якостей. Віряни несуть його до церкви для освячення, після чого мед стає особливо цінним і використовується в лікувальних та обрядових цілях.
Крім того, цього дня заведено освячувати мак, який символізує силу, захист та родючість. У народних звичаях він був важливим елементом обрядових страв і захистом від злих духів. На Маковія ще освячують букети з польових квітів, трав, маківок та інших рослин, які називають "маковійчиками". Вони зберігаються в оселях протягом року як оберіг.


Немає коментарів:

Дописати коментар