четвер, 29 серпня 2024 р.

 29 серпня - День пам'яті захисників України, які загинули в боротьбі за її незалежність, суверенітет і територіальну цілісність.

Цей день встановлено указом Президента України від 23 серпня 2019 року № 621 для увічнення героїзму військовослужбовців і добровольців, котрі віддали життя за Батьківщину.
Відзначення Дня пам’яті захисників України саме 29 серпня обрано не випадково, бо саме в цей день у 2014 році, під час російсько-української війни та Іловайської операції відбувся потужний прорив української групи військ з російського оточення, де проявився масовий героїзм добровольців і військових та загинула найбільша кількість українських воїнів.
Нехай цей день стане нагадуванням про незламність духу і жертовність тих, хто поклав своє життя за нашу державу. Їхня пам'ять живе в наших серцях, їхній подвиг — у нашій свободі. Вічна пам'ять героям України! З глибокою шаною схиляємо голови перед тими, хто залишив своє життя на полі бою заради нашого майбутнього. Вони віддали найцінніше—своє життя, щоб ми могли жити у вільній країні. Нехай їхня пам'ять буде вічною, а їхній дух — живе в кожному з нас.







середа, 7 серпня 2024 р.

Із забуття - в безсмертя

 7 серпня 1819 року народився Пантелеймон Куліш – український письменник, літературний критик, видавець, мовознавець, історик, педагог, громадський діяч, фольклорист, етнограф, перекладач з багатьох європейських мов, автор першого українського історичного роману “Чорна рада”.

7 серпня 2024 року виповнюється 205 років з дня народження Пантелеймона Олександровича Куліша.
Пантелеймон Куліш — автор першого українського фонетичного правопису, він створив український буквар і першу “Граматику” для навчання дітей рідної мови, уклав першу збірку “Сільської бібліотеки для українського читача», відомий також як перекладач Біблії українською мовою. Саме він належить до тих діячів, які зробили величезний внесок у розвиток української культури, зробив безцінний внесок у розвиток української мови, літератури, філософії, історії, етнографії, перекладу, книгодрукування тощо.
У мирні часи на малій батьківщині Куліша в с. Гукове у його день народження влаштовували грандіозне свято “Кулішеві читання”. А у 2021 році відбувся масштабний фестиваль “Куліш FEST”, який планували зробити візитівкою Шосткинського краю. Однак через війну його поставили на паузу. Ім’я Пантелеймона Куліша, з дня народження якого 7 серпня виповнюється 205 років, стоїть в одному ряду з Тарасом Шевченком і Миколою Костомаровим, які заклали основи розвитку сучасної української культури. Напевно, Куліш найскладніший із них усіх, бо часто змінював погляди, еволюціонував. Урешті полемізував щодо шляхів національного розвитку – робив це пристрасно, завзято, безкомпромісно, не раз ідучи проти мейнстріму громадської думки, прирікаючи себе на нерозуміння і на несприйняття, та навіть на вороже ставлення. Попри полярні оцінки, попри різкі, не раз скандальні розходження з багатьма людьми, які ще вчора були приятелями, Куліш був напрочуд постійний в одному. Він усе своє життя працював заради, за його словами, «рятівної для майбутнього української ідеї». Він чітко усвідомлював свою місію:
Я не поет і не історик, ні!
Я піонер з сокирою важкою:
Терен колючий в рідній стороні
Вирубую трудящою рукою.
Запрошуємо на літературну годину та перегляд літератури до 205-річчя від дня народження Пантелеймона Куліша " Із забуття - в безсмертя".






четвер, 1 серпня 2024 р.

Медовий Спас або Маковія: народні традиції святкування

 Краєзнавча хвилинка " Медовий Спас або Маковія: народні традиції святкування".

За новим церковним календарем у 2024 році Медовий Спас (також відомий як Маковій) в Україні відзначатимуть 1 серпня. Це велике свято, яке раніше припадало на 14 серпня, але з переходом на новий стиль календаря дата змінилася.
Медовий Спас: традиції
Медовий Спас вважається початком Успенського посту, який триває два тижні. Тому 1 серпня заведено пекти печиво з медового тіста, готувати інші десерти з меду та займатися бджільництвом.
У цей день також освячують воду, квіти та мак. Люди святково вбираються та вирушають у церкву з букетами польових квітів.
Мед на Медовий Спас вважається цілющим, тому його додають у страви та напої для вилікування різних хвороб.
Маковія та свято Всемилостивого Спасителя
Народна назва свята — Маковія або Маковея, має свої корені в давніх традиціях. Святі мученики Маккавеї (або Маковеї) — це сім братів (Авім, Гурій, Маркелл, Антонін, Єлеазар, Євсевон та Алим), їхня мати Соломонія та вчитель Єлеазар, які загинули за свою віру під час гонінь, організованих сирійським царем Антіохом IV Епіфаном у II столітті до Різдва Христова. Вони відмовилися порушувати закони своєї віри та за це були жорстоко страчені.
Свято на честь мучеників Маковеїв відзначається також 1 серпня за новоюліанським календарем, що збігається зі Винесення чесних древ Хреста Господнього.
Святкування Всемилостивого Спаса та Пресвятої Богородиці - це перше з трьох свят Спаса. Згідно з церковним переказом, під час боїв з волзькими болгарами у 1164 році, князь Андрій Боголюбський і його війська отримали божественну підтримку через ікони Спасителя, Пресвятої Богородиці та чесного хреста, які принесли їм перемогу. На згадку про це чудо було встановлено святкування.
Традиції відзначення
Цього дня віряни можуть звертатися з молитвами до Всемилостивого Спаса та Пресвятої Богородиці, просячи захисту від хвороб та лих. Цю молитву можна читати як у церкві, так і вдома, але важливо, щоб вона йшла від щирого серця і супроводжувалася чистими помислами та вірою в її силу.
Назва "Медовий Спас" пов'язана з традицією освячення меду, зібраного в цей період. Вважається, що саме до цього дня закінчується медозбір, і продукт бджільництва набирає своїх найкращих якостей. Віряни несуть його до церкви для освячення, після чого мед стає особливо цінним і використовується в лікувальних та обрядових цілях.
Крім того, цього дня заведено освячувати мак, який символізує силу, захист та родючість. У народних звичаях він був важливим елементом обрядових страв і захистом від злих духів. На Маковія ще освячують букети з польових квітів, трав, маківок та інших рослин, які називають "маковійчиками". Вони зберігаються в оселях протягом року як оберіг.