вівторок, 9 липня 2024 р.

Дивосвіт Ігоря Калинця в поезії і прозі

Літературна хвилинка "Дивосвіт Ігоря Калинця в поезії і прозі".
09 липня 2024 року виповнюється 85 років від дня народження Ігоря Калинця,українського поета та прозаїка.
Ігор Калинець – відмомий український поет. Ще у шістдесятих роках він засвідчив свою талановитість.
Одначе у пізніші часи йому довелося зазнати поневірянь по тюрмах і засланнях. За участь у дисидентському русі у 1972 році Калинця було засуджено на 6 років ув'язнення суворого режиму й 3 роки заслання (як і його дружину, Ірину Стасів-Калинець). Покарання відбував у Пермських таборах разом із Іваном Світличним, Василем Стусом, Миколою Горбалем, Степаном Сапеляком. Та навіть у неймовірно важких умовах поет продовжував писати. Всі його книги написані у різні роки, і кожна з них по-своєму багата, оригінальна.
Після повернення до Львова у 1981 році працював у Львівській науковій бібліотеці ім. В.Стефаника. З 1987 брав участь у виданні самвидавного журналу "Євшан-зілля", згодом став його редактором.
Ігор Калинець - автор 17 поетичних збірок. Окрім «дорослих», пише також вірші для дітей. Він почав писати в 1950-х роках, а перша його збірка була опублікована в 1966 році. Через цензуру решту творів поета публікували на Заході.
Про свої політичні погляди поет говорить так: «Я націоналіст від народження, я виріс у такому націоналістичному, патріотичному оточенні. І весь час для мене націоналістичний, бандерівський, партизанський рух, звичайно, був і є дуже близьким. Я хотів би, щоб була така партія, такого типу – ОУНівська».
Ігор Калинець живе у Львові. Він є Почесним доктором наук Львівського національного університету імені Івана Франка, Почесним громадянином міста Львова.
НАГОРОДИ ТА ВІДЗНАКИ

Ігор Калинець є почесним членом Міжнародного ПЕН-клубу, лауреатом літературної премії імені І. Франка (Чикаго, США, 1979). У 1992 році отримав премію імені Василя Стуса, лауреат Міжнародної літературної премії імені Григорія Сковороди (2017). У січні 2022 року Ігор Калинець став Народним поетом України, а за книжку вибраних поезій «Тринадцять аналогій» був удостоєний Національної премії України імені Т. Шевченка.



 

Немає коментарів:

Дописати коментар