понеділок, 9 вересня 2024 р.

Лицар української словесності

 255 років від дня народження Івана Петровича Котляревського (1769–1838), українського письменника, драматурга, поета, театрального та громадського діяча, основоположника сучасної української літератури

Іван Петрович Котляревський — український письменник, класик нової української літератури, громадський діяч. Його поема «Енеїда» (1798) стала великим твором загальнонаціонального значення нової української літератури, написаним народною мовою.
Іван Петрович Котляревський народився 9 вересня 1769 року в Полтаві, в родині дрібного шляхтича. Його батько працював канцеляристом, родина належала до української шляхти, хоча й без значних статків. Початкову освіту Іван здобув у дяківській школі, а потім навчався в Полтавській духовній семінарії, де почав цікавитися літературою, мовами та класичними творами античності.
Після завершення навчання він кілька років працював домашнім учителем у багатих родинах, що дало йому змогу добре вивчити український побут і народні звичаї. У 1796 році Котляревський вступив на військову службу, брав участь у російсько-турецькій війні, де продовжував свою літературну діяльність.
Він став відомим завдяки поемі «Енеїда», яку почав писати в 1794 році, хоча перше видання з'явилося лише в 1798 році. Це був революційний твір, адже він став першим великим твором, написаним українською народною мовою, що наближало літературну мову до повсякденного життя українців. У 1819 р. написав драматичні твори «Наталка Полтавка» і «Москаль-чарівник».
Окрім літературної діяльності, Котляревський багато працював на благо громадськості. У 1810-х роках він очолював Полтавський театр, який став одним із перших осередків української драматургії. Саме на сцені цього театру у 1819 році була поставлена його п'єса «Наталка Полтавка», яка також мала величезний вплив на розвиток українського театру.
Іван Петрович займався благодійністю, допомагав сиротам і бідним, був шанованою постаттю в Полтаві. Помер він 10 листопада 1838 року і похований у рідній Полтаві.
Творчість Котляревського відіграла важливу роль у становленні української національної ідентичності та розвитку літератури. Творча спадщина І. Котляревського — це поема «Енеїда», п ’ecu «Наталка Полтавка» і «Москаль-чарівник», послання-ода «Пісня на новий 1805 год пану нашому і батьку князю Олексію Борисовичу Куракіну», переклад російською мовою уривків із праці Дюкела «Євангельські роздуми, розподілені на всі дні року...», переспів вірша давньогрецької поетеси Сапфо «Ода Сапфо».
Івана Петровича Котляревського вважають зачинателем нової української літератури.
Запрошуємо на бібліографічний перегляд літератури до 255-річчя письменника " Лицар української словесності".




Немає коментарів:

Дописати коментар