вівторок, 16 липня 2024 р.

Творчість Олени Пчілки

 Життя та творчість Олени Пчілки

Олена Пчілка належить до числа тих діячів, які невтомною працею на терені української культури зробили значний внесок до духовної скарбниці свого народу. На ниві красного письменства вона трудилась близько шістдесяти літ, випробувавши перо в усіх літературних жанрах: драми та комедії, повісті та оповідання, байки та ліричної поезії, епічної поеми й поетичних перекладів.
Свій письменницький псевдонім Олена Пчілка «позичила» від невсипущих трудівниць-бджілок. Як працьовита бджола, протягом усього життя несла вона в щільник української культури свою посильну працю - художні твори, переклади, активно виступала як видавець, громадський діяч. Її не дуже велика обсягом, але вагома своїм демократичним спрямуванням, гуманістичним змістом, реалістичним відтворенням дійсності літературна творчість посідає почесне місце в історії розвитку української літератури. Письменниця часом підписувала свої твори й іншими псевдонімами. Основні з них - Анело; Бабуся Олена; Віщий Олег; Гнибіда; Княжна; Кучубеївна; Колодяжинська О. та інші. Майже півстоліття трудилася Олена Пчілка на ниві української літератури і культури, виступаючи як прозаїк, поет, драматург, перекладач, літературний критик, фольклорист, етнограф, видавець, редактор. Твори письменниці пройняті глибокою симпатією до трудящого люду, в них порушуються гострі соціальні та культурні питання доби, втілені передові естетичні ідеали. Переклади Олена Пчілки вводили в українську літературу перлини світової класики, розширювали її горизонти, збагачували зображальні можливості, сприяли розвитку української літературної мови, а спогади про видатних діячів української культури М. Старицького, М. Лисенка, М. Кропивницького, О.
Запрошуємо на літературну годину до 175-річчя від дня народження Олени Пчілки " Творчість Олени Пчілки".




вівторок, 9 липня 2024 р.

Дивосвіт Ігоря Калинця в поезії і прозі

Літературна хвилинка "Дивосвіт Ігоря Калинця в поезії і прозі".
09 липня 2024 року виповнюється 85 років від дня народження Ігоря Калинця,українського поета та прозаїка.
Ігор Калинець – відмомий український поет. Ще у шістдесятих роках він засвідчив свою талановитість.
Одначе у пізніші часи йому довелося зазнати поневірянь по тюрмах і засланнях. За участь у дисидентському русі у 1972 році Калинця було засуджено на 6 років ув'язнення суворого режиму й 3 роки заслання (як і його дружину, Ірину Стасів-Калинець). Покарання відбував у Пермських таборах разом із Іваном Світличним, Василем Стусом, Миколою Горбалем, Степаном Сапеляком. Та навіть у неймовірно важких умовах поет продовжував писати. Всі його книги написані у різні роки, і кожна з них по-своєму багата, оригінальна.
Після повернення до Львова у 1981 році працював у Львівській науковій бібліотеці ім. В.Стефаника. З 1987 брав участь у виданні самвидавного журналу "Євшан-зілля", згодом став його редактором.
Ігор Калинець - автор 17 поетичних збірок. Окрім «дорослих», пише також вірші для дітей. Він почав писати в 1950-х роках, а перша його збірка була опублікована в 1966 році. Через цензуру решту творів поета публікували на Заході.
Про свої політичні погляди поет говорить так: «Я націоналіст від народження, я виріс у такому націоналістичному, патріотичному оточенні. І весь час для мене націоналістичний, бандерівський, партизанський рух, звичайно, був і є дуже близьким. Я хотів би, щоб була така партія, такого типу – ОУНівська».
Ігор Калинець живе у Львові. Він є Почесним доктором наук Львівського національного університету імені Івана Франка, Почесним громадянином міста Львова.
НАГОРОДИ ТА ВІДЗНАКИ

Ігор Калинець є почесним членом Міжнародного ПЕН-клубу, лауреатом літературної премії імені І. Франка (Чикаго, США, 1979). У 1992 році отримав премію імені Василя Стуса, лауреат Міжнародної літературної премії імені Григорія Сковороди (2017). У січні 2022 року Ігор Калинець став Народним поетом України, а за книжку вибраних поезій «Тринадцять аналогій» був удостоєний Національної премії України імені Т. Шевченка.