понеділок, 25 березня 2024 р.

Благовіщення: історія свята

Народознавча година "Благовіщення: історія свята".
Навесні православні віряни відзначають свято Благовіщення Пресвятої Богородиці. За новим церковним календарем православні українці святкують Благовіщення Пресвятої Богородиці 25 березня.
За старим календарем Благовіщення відзначали 7 квітня.
Згідно з Євангелієм, це свято присвячене благій звістці, яку дізналася Діва Марія від ангела — що вона народить Сина Божого. Відразу після цієї звістки Марія завагітніла від Святого Духа, а через дев'ять місяців народила Ісуса.
Свято Благовіщення символізує початок великої справи Бога на землі та закликає віруючих до смирення, вдячності та віри у Божі задуми. У народному розумінні Благовіщення — початок весняно-літнього півріччя.
Благовіщення Пресвятої Богородиці: значення свята
Свято Благовіщення пов'язане з великою подією в житті Діви Марії та всього людства. Майбутню Богородицю виховували в храмі Єрусалиму, куди її віддали батьки, коли дівчинці виповнилося три роки. Давши обітницю Всевишньому, Марія залишалася дівою. А тому зі своїм названим чоловіком Йосипом вона вела скромне і благочестиве життя.
Явище, коли Архангел Гавриїл явився перед Дівою, щоб розповісти їй благу вість, описане в Євангелії від Луки.
Першими словами, які Марія почула від ангела, були: «Радуйся, Благодатна! Господь з тобою». Спочатку вона злякалася через те, що повинна народити Месію, але все ж прийняла Божу волю: «Так буде Мені по слову твоєму».
Згідно з православними традиціями, зачаття Ісуса Христа стало спокутуванням гріхопадіння Єви, яка є прародителькою людства.
Дату 25 березня для святкування Благовіщення обрали невипадково. Між нею та 25 грудня, коли святкують Різдво Христове за новоюліанським календарем, — рівно дев'ять місяців.
Для вірян Благовіщення Пресвятої Богородиці — символ втілення Господа в людському світі, початок відкуплення гріхів.
В деяких країна навіть починали відлік нового року від дати Благовіщення. Зокрема, така традиція існувала в Англії до середини XVIII століття.
Українці на Благовіщення Пресвятої Богородиці традиційно ходять до церкви і святять там сіль. Освячену Благовіщенську сіль витрачають економно. Вважається, що вона може зцілювати хворих. Також такою сіллю можна посолити весільний коровай, щоб молоді завжди були разом.
Також існує традиція випускати в день свята голубів. З давніх-давен люди думали, що птахи долетять до неба і розкажуть ангелам-охоронцям про все хороше, що сталося за рік.
Серед християн існує думка, що на свято Благовіщення відкриваються небеса і Господь може почути всі молитви та прохання кожної людини, надати допомогу в великих справах. Багато вірян навіть здійснюють паломництво до святих місць.
Попри Великій піст, що триває в цей час, на Благовіщення можна їсти страви з риби. Також дозволяється вживати оливкову олію і навіть випити трохи вина.
Добре збирати лікарські трави, адже у цей день їхня зцілююча сила подвоюється.
Жінки цього дня вимовляли ім'я свого чоловіка 40 разів протягом дня — за віруваннями, це приносило родини на рік мир та щастя.

Загалом наші предки намагалися провести Благовіщення в хорошому настрої і в колі друзів.



 

Немає коментарів:

Дописати коментар