суботу, 13 грудня 2014 р.

Всеукраїнський тиждень права

8-12 ГРУДНЯ 2014 РОКУ – ВСЕУКРАЇНСЬКИЙ ТИЖДЕНЬ ПРАВА
День прав людини - міжнародне свято, що відзначається 10 грудня за пропозицією Генеральної асамблеї ООН, знаменуючи річницю ухваленняАсамблеєю Загальної декларації прав людини в 1948 році.
До поняття «права людини» людство прийшло не відразу. Вперше про права особистості заговорили французькі просвітителі Вольтер і Жан Жак Руссо. Пройшло ще майже два сторіччя, перш ніж людство дозріло до розуміння поняття і прийняття загального кодексу прав людини. 10 грудня 1948 року Організація Об'єднаних Націй прийняла Загальну декларацію прав людини, що проголошує права особистості, цивільні і політичні права і свободи (рівність всіх перед законом, право кожного на свободу і особисту недоторканність, свободу совісті та інші). У Декларації заявлено також, що всі люди мають рівні права, які не залежать від їх особових відмінностей і від різниці в політичних системах їх країн. Декларація, на користь якої проголосували 48 країн і 8 утрималося, була проголошена Генеральною Асамблеєю «завданням, до виконання якого повинні прагнути всі народи і держави», до якого кожна людина і суспільство повинні «прагнути шляхом національних і міжнародних прогресивних заходів, загального і ефективного визнання і здійснення». 
Незважаючи на те, що Декларація, яка включає в себе широкий перелік політичних, громадянських, соціальних, культурних та економічних прав, не є обов'язковим для дотримання документом, вона сприяла введенню понад 60 інструментів у галузі прав людини, що сформували єдиний міжнародний стандарт у галузі прав людини.В основу документа були покладені всі напрацювання людської думки, які були на той момент у даному питанні. Це був перший досвід колективної розробки універсального документа з прав людини.
День прав людини відзначається міжнародною спільнотою 10 грудня кожного року, а вперше став святкуватися у 1950 році після того, як Генеральна Асамблея ООН прийняла резолюцію 423 (V), що закликає всі держави та зацікавлені організації встановити 10 грудня кожного року в якості Дня прав людини.На сьогоднішній день загальне визнання усіма державами-членами ООН базових прав людини, закріплених Декларацією, сприяє підвищенню її впливу і підкреслює значимість прав людини в нашому житті. Багато країн включають основні положення Декларації в своє базове законодавство і конституції. 
 
     В Балківській бібліотеці теж пройшли заходи до тижня права:
 
     -Інформаційно-правова година "Права свої знайте- обов'язки не забувайте"; 
 
     -Тематична консультація "Захист прав дітей у світі". Також було представлено тематичні полички.

Немає коментарів:

Дописати коментар