середу, 12 лютого 2014 р.

25-- річниця виведення військ з Афганістану

/Files/images/Аф2.jpg15 лютого – День виведення радянських військ з Афганістану. Двадцять п'ять років тому, останній солдат покинув землю цієї ісламської країни. Багатотисячні людські втрати, стали наслідком недалекоглядної загарбницької політики радянського керівництва.

/Files/images/Аф1.jpgУхвалу про введення військ до Афганістану прийняло вузьке коло політиків радянської держави. Формальною причиною такого рішення стала ідея підтримки новоствореного комуністичного уряду в цій країні. Фактично ж, Афганістан був необхідний Радянському Союзу, як азійський плацдарм для протистояння США та країнам НАТО. Тому 25 грудня 1979 року почалося введення радянських військ до Афганістану і їх боротьба з озброєною опозицією – моджахедами.

Сергій Добржанський, історик: «Це політика Горбачова, всі розуміли, що ні до чого доброго це не призведе. Великі фінансові затрати, сама криза у Радянському Союзі, нема вже тих фінансувань підтримати війська. Політика розрядки між Радянським Союзом і США і співробітництво Горбачова з Рейганом».

/Files/images/Аф9.jpgЛюдські втрати у цій неоголошеній війні вражаючи. Загинуло майже 15 тисяч солдат та офіцерів радянської армії. З них – понад 2 тисячі українських юнаків. Загарбницька політика владної верхівки Радянського Союзу не дала нічого, окрім непоправних втрат для матерів, дружин та дітей воїнів–афганців.а десятилітній період жорстокої війни радянська армія виконувала чимало завдань: охороняла стратегічні об’єкти, вела спільні з урядовими військами бойові дії проти моджахедів, постачала зброю та припаси до країни.

/Files/images/Аф7.jpgОднак в кінці 88-го року, згідно з рішеннями міжнародних організацій щодо урегулювання напруженої ситуації в Афганістані, радянське керівництво прийняло рішення про виведення військ з мусульманської країни. Історики пояснюють чому президент Михайло Горбачов прийняв рішення вивести війська з Афганістану.  
   До 25-річниці виведення військ в бібліотеці представлена виставка-пам'ять  "Афганістан: подвиг, пам'ять, біль"




Немає коментарів:

Дописати коментар