четвер, 12 травня 2016 р.

День Перемоги

      6 травня 2016 року в Балківській територіальній громаді відбувся мітинг-реквієм "Тих днів не змовкне слава", присвячений 71-й річниці Великої Перемоги. Була представлена презентація проекту " Хоча літа і сивина та жити хочемо сповна", який організували Оксана Бас, координатор проекту, Барський територіальний центр соціального обслуговування, педагог-організатор Балківського НВК "ДНЗ-ЗОШ 1-2 ст." Паламарчук Любов з учнями школи.
      В клубі села Окладне відбувся святковий концерт. Концерт проходив в чотирьох періодах життя людей: голодомор, сталінські репресії, Велика Вітчизняна війна, війна в наш час. Зал був переповнений учнями та жителями громади. В залі сиділи запрошені гості: учасники голодомору, ветерани війни, учасники війни в Афганістані, учасники АТО в мирний час.
      Сільський голова Чмих Олександр Володимирович привітав усіх присутніх з Днем Перемоги та вручив грошові премії та подарунки ветеранам війни. Потім відбулося покладання квітів та вінків до пам'ятника загиблим воїнам.

четвер, 5 травня 2016 р.

30 років Чорнобильської катастрофи


26 квітня 2016 року виповнюється 30 років, як відбулася наймасштабніша техногенна катастрофа за весь час використання атомної енергетики - аварія на Чорнобильській атомній електростанції.

Згідно з архівними даними, 26 квітня 1986 року, вночі о 1:23 на четвертому енергоблоці ЧАЕС в результаті серії теплових вибухів був повністю зруйнований реактор. Значна кількість радіоактивних речовин потрапила в навколишнє середовище. Аварія розцінюється як найбільша у своєму роді за всю історію ядерної енергетики, як за кількістю загиблих та постраждалих від її наслідків людей, так і за економічними збитками.
Після аварії на Чорнобильській АЕС з постраждалих районів евакуювали 116 тисяч осіб, ще 230 тисяч було переселено із зараженої зони. З числа постраждалих унаслідок аварії померло 167 653 людей, серед них 2929 ліквідаторів. 83% потерпілих унаслідок Чорнобильської катастрофи страждають на різні захворювання, а серед учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС - 92%.
Керівником ліквідації пожежі на ЧАЕС був генерал-майор внутрішньої служби Леонід Телятников. Саме його підрозділи прийняли на себе головний удар однієї з найстрашніших техногенних катастроф ХХ століття. На момент трагедії Телятников був начальником воєнізованої пожежної частини №2 з охорони Чорнобильської АЕС. І сам він, і його підлеглі, виконуючи свій професійний обов'язок, неодноразово піднімалися на дах 4-го енергоблоку, на відмітку "70". Пожежники ціною свого здоров'я і життів не дали полум'ю розповсюдитися на дах машзалу і, таким чином, локалізували масштаби катастрофи. Леонід Телятников помер 2 грудня 2004 р. на 54-му році життя. Похований в Києві на Байковому кладовищі.